Aşı Nedir ? Çocuklarımıza Aşı yaptırmamız gerekir mi ?2 min read
Aşı, bağışıklık sistemi yani savunma, sistemini oluşa bilecek dirençli hastalıklardan korumak için dışardan hafifletilmiş virüs veya bakteri çözeltisinin vücuda verilmesi işlemidir. Bağışıklık sistemi bu sayede hastalığa karşı önlem ala bilmek adına antikor adı verdiğimiz yapılar oluşturur bu, hastalık teması halinde enfeksiyonun vücudun etkilenmesini önler.
Bağışıklık sistemi organizmamız çalıştığı her saniye vücudumuzu korumak adına sürekli antikorlar üretir. Antikor, vücudu mikroorganizmalara karşı korur. Vücutta her mikroorganizma için ayrı antikor yapılır. Vücudun, antikor yapabilmesi için, o mikroorganizmalarla bir defa karşılaşması gerekir. Mikroorganizmaların vücuda tekrar teması halinde antikorlar vücudu dirençli kılarak enfeksiyonun yayılmasını önlemiş olurlar.
Aşı yoluyla güçlü organizmayı etkileyecek enfeksiyonlara sebep olan mikroorganizmalar laboratuvar yoluyla incelenerek, zayıflatılır ve organizmamıza bağışıklık sistemine tanıtmak, antikor üretmesini sağlamak amacıyla vücuda gönderilir bu sayede hastalığa yakalanmadan hastalığın antikorunu bağışıklık sistemi üretmiş olur.
Bu yol ile dünya da ciddi salgınlar olarak bilinen birçok hastalığın önüne geçilmektedir. Bunların arasında Çiçek hastalığı başta gelir. Yapılan çiçek aşısı sayesinde çiçek hastalığına yakalanan sayısı azalmış hatta hiç görülmemeye başlanmıştır. Günümüzde de Çocuk felci için yapılan aşılarında faydası kendini göstermeye başlamıştır. Bu tip hastalıkların önlenmesi adına doğumdan itibaren aşılanma programı uygulanmaktadır. Bu programlar sayesinde ciddi vücudun direncini boza bilecek hastalıkların önüne geçile bilmektedir.
Ülkemizde2017 yılına uygun ilk doğumdan itibaren uygulanan aşı tablosu aşağıdaki gibidir.
Bağışıklık sistemimize katkıda bulunup hastalıklara karşı direnç sağlamak adına aşılar çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu hususta çocuklarımızın çocuk doktorlarının tavsiyeleri doğrultusunda aşılanma programlarına katılmaları ve aksatılmadan uygulanması çok önemlidir.