Kızamıkçık Hastalığı3 min read

Kızamıkçık; Alman kızamığı veya üç gün kızamığı olarak da adlandırılan hastalık, Rubella virüsünün sebep olduğu viral bir enfeksiyondur. Hastalık, hava damlacık yoluyla yüksek derece bulaşıcı ve kolaylıkla yayıla bilen bir hastalıktır. Genellikle hafif bir hastalık olmasına rağmen özellikle hamile bayanlarda bebeğin etkilenip doğumsal anomalilere(bozukluklarına) sebep olması yüzünden dikkat edilmesi gereken bir enfeksiyondur. Konjenital Rubella sendromu olarak adlandırılan bu anomaliler işitme kaybı, görme bozuklukları, kalp anomalileri gibi komplikasyonlara sebep olabilir.

Hastalığın Sebepleri nelerdir?

Kızamıkçık ve kızamık hastalıkları bir birine çok benzese de belirtileri bir birinden farklıdır.  Kızamıktan farkı, döküntüler daha açık renklidir ve daha hafif ve tehlikesiz seyreder. Kızamıkçık yani Rubella virüsü  kişiden kişiye öksürme, hapşırma yoluyla havaya atılan damlacıklarla ve bir kızamıkçık hastasına temas etmekle bulaşır. İnsan hayatı boyunca kızamık ve kızamıkçık virüsünden bir kez hastalanır. Çünkü bağışıklık sistemi bu hastalıklar için antikor üretir ve tekrar maruz kalındığında gereken savunmayı yapabilir. Aşılanma da bu husus üzerine fayda sağlar.

Belirtileri

Virüs bulaştıktan sonra 14-21 gün hazırlık evresi başlar bu dönemde herhangi bir belirti göstermeye bilir. Yalnız etrafındaki bireylere virüsün bulaşıcı özelliği aktiftir. Bu hastalıkta kızamıkta olduğu gibi ateş halsizlik gibi belirtiler görülmeye bilir veya hafif seyreder. Hastalığın en belirgin belirtilerinden birisi kulak arkasında ve kafanın arka kısmının alt bölgesinde lenf bezlerinde büyüme görülür.Bu lenf bezlerinde büyüme bazen döküntüden önce ortaya çıkabilir. Döküntü, genelde açık renkte, pembe, yüzden başlayıp vücuda yayılan tarzdadır. Ortaya çıktıktan 1-2 gün sonra kaybolur. Hastaların %20-50’sinde döküntü hiç olmayabilir. Yetişkinlerde özellikle kadınlarda eklem ağrıları görüle bilir. Büyük çocuklarda ve ergenlerde göz ağrısı, boğaz ağrısı ve vücutta genel ağrı ortaya çıka bilir. Küçük çocuklarda ise çoğunlukla yalnızca cilt döküntüsü görülür.

Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tipik belirtileri tanı koymayı kolaylaştırır. Akut (aktif) ve iyileşme döneminde kanda antikor düzeylerine bakılarak tanı kesinleştirilir.

Tedavi

Hastalığa yakalanan bireylere hastalığın yayılmasını önlemek için evde istirahat önerilir. Bu istirahat halinde bolca sıvı tüketilmesi hastalığın tedavisi için önemli rol oynar. Hastalığa yakalanan hamile bayanlara bağışıklık sistemini güçlendirici tedaviler doktor kontrolünde yapılır. Doğumdan sonra bebeğin hastalıktan etkilenme olasılığına bağlı uzmanlarca tedavi edilmesi gerekir.

Hastalığın Önlenmesi

Hastalığın önlenmesi için aşı çok büyük rol oynar. Kızamıkçık aşısı Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak aşısı (KKK aşısı) olarak karma uygulanır. Bu doğumdan sonra ilk 12, 15 aylık dönemde uygulanır. Daha sonra 4 veya 6 yaşında pekiştirici aşı uygulana bilir.

Hamile olmasanız bile doğurganlık döneminde iseniz

Eğitim kurumunda çalışıyor iseniz

Sağlık hizmetleri veren bir kurumda çalışıyor iseniz

Ülke dışına çıkmanız gerekiyor ise

Mutlaka kızamıkçık virüsüne karşı bağınızın olup olmadığınıza dair testler yaptırılması hastalığın önlenmesi için çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir