Kızamık Hastalığı3 min read
Genellikle öksürük, kırmızı burun, kanlanmış gözler, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve ciltte çeşitli lekelerin oluşmasıyla kendini gösteren kızamık hastalığı bir viral enfeksiyondur. Daha çok aşı olmamış çocuklarda görülen kızamık virüsü. Hamilelik döneminde ciddi doğumsal anomalilere hatta bebek ölümlerine neden ola bilir. Doğumdan sonra 12.ayda yapılan kızamık aşısı hastalığın önlenmesi bakımında önemli bir rol oynamaktadır.
Hastalığın sebepleri
Hava yoluyla yayılan virüs yayılımını vücudun bağışık sisteminin direnci ile doğru orantılı gerçekleştirir. Hastalığın çocukluk döneminde görülmesi de bağışık sisteminin çocukluk döneminde, direncinin düşük olmasıdır. Kızamık virüsü ağız ve burun bölgesinde yerleşir ve bundan sonra vücudun direncine göre vücuda yayılır.
Belirtileri:
Virüs vücuda yerleşiminden sonra 10 gün boyunca kuluçka yani hazırlık evresi başlar. Bu süreçte belirtiler görülmez ama bulaştırıcıdır. Daha sonra nezle dönemi olarak adlandırılan ateş, halsizlik, kuru öksürük, iştahsızlık belirtileri gözlenir. Gözler sulanır ve ışığa bakamaz. Daha sonra döküntü dönemi başlar. Vücut üzerinde ilk belirtiler bu dönemde görülür. Ağız ve yanaklarda kenarları sarımtırak lekeler belirir. Daha sonra 24 saat içinde döküntü kulak altı boyun ve alında başlayarak bütün bir vücuda kısa bir zamanda yayılır. Ateş 40 dereceye kadar çıkabilir. Şiddetli kuru öksürükle birlikte burun tıkanıklığı gözlenir. Belirtiler 3 gün sonra gerilemeye başlar. Döküntüler esmerleşir ve kabarcıklar oluşur. Daha sonra iyileşme dönemi başlar. Döküntüler solar ve azalmaya başlar. İz bırakmazlar ve hasta artık iyileşmiştir. Kişi, eski enerjisine kavuşur. Hastanın ateşi normale döner ve kişi, soğuk algınlığından kurtulur.
Tanı:
Cilde oluşan değişiklikler hastalığın belirlenmesinde önemli ipuçları verir. Bu süreç izlenirken serolojik test olarak adlandırılan kanda kızamık virüsünün varlığı teşhisin konulmasında yardımcı olur.
Tedavi:
Kızamık hastalığında istenen, rahatsızlığın neden olduğu belirtileri tamamen ortadan kaldırmaktır. Hastalığa özel bir ilaç ne yazık ki bulunmamaktadır. Fakat belirtileri ortadan kaldırmak için, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlardan faydalanılır. Kuru ve şiddetli öksürük eşlik ediyorsa öksürük şurubu da kullanılabilir. Tedavinin ev ortamında rahat bir şekilde gerçekleştirilmesi önemlidir. Bulaşıcı özellik gösterdiği için hastanın bulunduğu oda diğer odalardan izole edilmeli ve hastayla ilgilenecek olan kişinin daha önceden kızamık hastalığı geçirmiş olması tavsiye edilir. Hastanın bulunduğu yer mümkün olduğunca oksijen bakımından zengin ve aydınlık olmalıdır. Özellikle hastalığın tedavisi boyunca kişi fazla bir şey yemek istemeyeceği için sıvı gıdalar daha çok tercih edilmelidir. Özellikle C vitamini içeren meyve suları, et suyu ve süt ürünleri bu dönemde hastanın sık sık tüketmesi gereken gıdalardır.
Kızamıktan korunma için
Doğumdan sonra çocuğa 12.ayda, sonra ilkokul birinci sınıfta tekrarlana bilen aşı, kızamık virüsü hastalığın önlenmesi için önemli rol oynar. Bu aşı zayıflatılmış kızamık virüsünün vücuda enjekte, edilip vücut bağışıklık sisteminin kızamık virüsüne karşı direnç kazanmasını sağlar.