Kabakulak (Epidemik Parotit) Hastalığı3 min read

Kabakulak hastalığı tükürük bezlerinin şişmesi, yutkunma zorlukları, yüksek ateş, halsizlik şikâyetleri ile kendini gösteren bir viral enfeksiyondur. Tükürük bezlerinin şişmesiyle kulak altındaki şişkinlik oluşması sebebiyle Kabakulak ismini almıştır. Tıpta Epidemik Parotit olarak anılmaktadır.

Kabakulak hastalığı toplumda daha çok çocuk yaşta görülen bir hastalıktır. Çocukluk çağında hastalığı geçirmeyen yetişkinlerde de görülme riski vardır. İnsan hayatı boyunca bir kes kabakulak hastası olabilir. Hastalığı yendikten sonra bağışıklık sistemi hastalığa ait gerekli antikorları sentezler, bundan dolayı tekrar hastalığa maruz kalındığında savunma sağlanmış olur. Kabakulak hastalığının sebebi Paramikso virüstür. Günümüzde hastalığın görülme riski yapılan aşılar sebebiyle azalmıştır. Maalesef üçüncü dünya ülkelerinde görülme olasılığı hala yüksektir.

Hastalık nasıl bulaşır?

Hava tanecik damlacık şeklinde solunum yoluyla bulaşan bir viral enfeksiyon olan kabakulak virüsü. Kış ve bahar aylarında daha çok görülür. Bulaşıcılık etkisi temel beş viral enfeksiyon hastalıklarına göre daha azdır. Ancak yakın temas yoluyla bulaşa bilir. Hastalık çocuklarda 5 ile 9 yaş aralığında görülür.

Belirtileri

Hastalığın belirtileri çoğunlukla yüksek ateş, halsizlik ile başlar daha sonra kulak altında şişkinlik hissi ile devam eder genellikle bu şişkinlik tek taraflı gerçekleşir daha sonra diğer tarafta da belirir. Çiğnemeyle artan ağrı, yutkunma zorlukları da belirtiler arasındadır. Hastalığın şiddetli halinde tükürük bezlerinde oluşan iltihap yayıla bilir bu da boyunda tutulma ve bulantı kusmaya sebep olabilir.

Hastalık hangi rahatsızlıklara neden olabilir?

Hava tanecik şeklinde vücuda giren Paramikso virüs yaklaşık 3 haftalık bir dönemde hazırlık dönemi olarak adlandırılan evreye girer bu evrede virüs organizmada kendini çoğaltır. Hastalık şiddetlendiğinde kana karışıp diğer sistemlerin hastalanmasına sebep ola bilir. Kulak iltihabı meydana gelip sağırlığa, beyin zarına ulaşmasıyla (menenjit) beyin zarı iltihabına, testislere bulaşarak kısırlığa, pankreas iltihabına, görme bozukluklarına, gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkarsa düşük gelişmesine sebep olabilir.

Tanı

Belirtilerin varlığı hastalığın teşhisinin konulmasını kolaylaştırır. Kabakulak hastasına temas varlığı, tükürük bezlerinin şişkinliği teşhis için önemlidir. Kanda antikor testi ile de teşhis pekiştirile bilir.

Tedavi

Hastalığın tedavisinde ev istirahati önemlidir. Bol sıvı tüketmek, ekşi, asitli gıdalardan uzak durmak,  tükürük salgısının düzeyini korumak amacıyla çok önemlidir. Bağışık sistemini güçlendirmek için C vitamini takviyesi yapıla bilir. Doktor kontörlünde tavsiye edilen ateş düşürücüler kullanıla bilir. Yaklaşık 10 gün içinde hastalık vücuttaki etkisini kaybeder.

Hastalığın önlenmesi

Hastalığın önlenmesi için aşı çok önemli bir rol oynar. Doğum dan sonra 12. ayda yapılan karma KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK aşısı (KKK Aşısı) hastalığın bağışıklık kazanması için önemli bir rol oynar.

Hamilelerde uygulanması yasaktır. Hatta aşı olunduktan sonra ilk üç ay hamile kalınmaması gerekir. Kanser, AİDS gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalıkları olanlar bu aşıyı yaptırmadan önce doktoruyla görüşmelidir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir