Hepatit A (Sarılık)3 min read
Hepatit A hastalığı ismiyle anılan, Hepatit A virüsünün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Karaciğerin iltihaplanması sonucu oluşan karaciğer fonksiyonlarının bozulması ile vücudun sararmış bir hal alması yüzünden, halk arasında sarılık olarak da adlandırılmaktadır. Karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan birçok virüsten biri olan hepatit A virüsü, genellikle çocuklarda görülür.
Hepatit A virüsü Nasıl bulaşır?
Fekal Oral yol olarak tabir edilen, yani kötü sağlıksız koşullar sebebiyle virüse temas edilmesi ile bulaşır. Genellikle gıdalar ve su kanallarından yayıla bilir, birde hastalığı geçirmekte olan bir kişinin eşyalarına temas, hastalığın bulaşması için etkendir.
Hepatit A Belirtileri nelerdir?
Virüs vücuda temas ettikten sonra, belirtiler yaklaşık 2 ila 6 hafta içinde görülmeye başlar. Yüksek ateş, halsizlik iştahsızlık, karın ağrısı, bulantı kusma, dışkı renginin gri renk alması, idrar renginin koyulaşması, eklem ağrıları, gözler ve vücudun sararması belirtiler arasındadır.Genellikle çocukluk döneminde geçirilen hepatit A enfeksiyonu belirti göstermeden hafif bir şekilde geçirile bilir. Yetişkinlerde çocuklara göre belirtiler daha sık gözlenir. Belirtiler genellikle hafif bir şekilde 2 ay bazen de 6 aya kadar uzaya bilir. Hepatit A enfeksiyonu karaciğer de hasara sebep olmaz.
Hepatit A Tanısı?
Hepatit A tanısı hastanın klinik belirtileri ile birlikte kan değerlerinin incelenmesi ile konulur. İlk etapta immunglobulin M ve G olarak adlandırılan testler enfeksiyonun akut (hızlı başlayan, kısa süreli olan ) veya kronik (uzun süreli devam eden) fazlarda olup olmadığı noktasında bilgiler verir. Hepatit A enfeksiyonu akut hızlı başlayan, kısa süreli bir hastalıktır. Kronik forma dönüşmez. Daha sonra Hepatit A enfeksiyonuna ait kanda antikor testi yapılır ve hastalığın vücuda karşı direncinin olup olmadığı, yok ise hastalığın aktif olup olmadığı, aşı yapılmış ise aşının koruyucu etkisinin devam edip etmediği hakkında bilgi sahibi olunur. Bütün bu değerler sonucunda var ise Hepatit A enfeksiyonu teşhisi kesin olarak konulmuş olur.
Hepatit A Tedavisi?
Hepatit virüslerinin tedavi yöntemi günümüzde Semptomatik yani enfeksiyonun sebep olduğu rahatsızlıkların giderilmesi amaç alarak yapılır. Hepatit A tedavisinde istirahat, yeterli sıvı alımı ve tıbbi noktada izlem çok önemlidir. Hastanın etrafında bulunan bireylerin hastalığın bulaşma olasılığı nedeniyle immunglobulin iğnesi vurulması, vücudun hastalığa karşı direnç sağlaması için önemlidir. Enfeksiyonu geçiren bireyler Hepatit A ya karşı ömür boyu bağışıklık sağlanmış olurlar ama bu diğer hepatit virüslerinin bulaşmayacağı anlamına gelmez.
Hepatit A dan Korunma
Hepatit A virüsü genellikle kirli el hastalığı olarak da adlandırılır. Bunun sebebi hastalığın uygun olmayan hijyenik ortamlarda rahat bir şekilde yiyeceklerimizden, günlük hayatta kullandığımız bir çok malzemeden geçme riski olmasıdır. Bunun için hastalıktan korunmak için en önemli faktör temizliktir. Her türlü işlerden sonra el temizliği, dışarıdan alınan çiğ kabuklu deniz ürünleri veya az pişirilmiş etlerden uzak durulması, alınan sebze ve meyvelerin temiz bir suyla yıkanarak tüketilmesi, sadece güveni sulardan içilmesi, Doktor kontrolün de hepatit A aşısının vurulması
hastalıktan korunmak için önemlidir. Hepatit A aşısı iki dozda uygulanır. İlk dozdan 6 ay sonra ikinci doz uygulanır. Seyahat düşüncesi olan bireylerin hastalığa karşı dirençlerinin olup olmadığı noktasında doktoruna başvurması gerekiyor ise aşısını yapılması önerilir.Sağlık bakanlığının belirlemiş olduğu aşı tablosunda doğumdan sonra 18. Ayın sonu ve 24. Ayın sonunda iki doz hepatit A aşısı çocuklara yapılmaktadır.