Grip (Influenza)3 min read

Grip enfeksiyonu bir virüs kaynaklı solunum yolu hastalığıdır. Hastalık enfekte olan bir kişinin hapşırması, el teması gibi su damlacıkları şeklinde havadan yayılır. Virüs vücuda girdikten 2-3 gün sonra belirtiler gösterir. Bu sürede birey dirençlide gözükse etrafındaki bireylere de hastalığı bulaştırır. Dolayısı ile hastalık hızlı bir şekilde salgın haline gele bilir.

Tıp dilinde İfuluenza olarak adlandırılan bu virüs A ve B tip olarak sınıflandırılır. Virüs yapısında bulundurduğu protein zincirlerinin sürekli değişim göstermesi sebebiyle her seferinde kendini organizmamıza farklı bir yapı olarak tanıtmayı başarır. Bu da organizmamızın bağışıklık kazanmasını zorlaştırır. Bu durum ciddi sağlık problemlerine sebep ola bilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek adına koruyucu aşılar önemli bir rol oynar.

GRİP BELİRTİLERİ

Virüs vücuda girdikten 2-3 gün sonra belirtiler gösterir. Başlangıç olarak halsizlikle başlayan hastalık, kemik ve eklem ağrıları, kas güçsüzlüğü belirtisi, burun akıntısı, hapşırma, ateş, titreme, kuru öksürük, baş ağrısı belirtileri göstere bilir. Belirtiler 8 gün sonra azalır veya kaybolur.

GRİP TANISI

Tanı için belirtiler genellikle tanıyı koymak için yeterlidir. Hastalığın sürecinoktasında eklem ağrıları, kuru öksürük ve ateş belirtilerinin birlikteliği ve hastalığın bütün vücut üzerindeki etkisi tanıyı koymayı kolaylaştırır.

Tanıyı kesin olarak belirlemek adına kültür testleri sonucu virüs tespit edile bilir yalnız bu süreç uzun bir zaman almaktadır.

GRİP TEDAVİSİ

Virüsün her seferinde farklı protein zinciri yapısı olması dolayısı ile kesin tedavi günümüzde mümkün değildir. Yalnız bağışıklık sistemini güçlendirmek adına her türlü girişim hastalığın bulaşmasını engellediği gibi bulaştığında kurtulmayı da kolaylaştırır. Bu zaman içinde, beslenmeye biraz daha fazla dikkat etmek gerekir. Grip hastalarının mutlaka dinlenmeleri gerekir. Bol sulu besinlerle beslenmek iyileşmeyi hızlandırır.

Toplumda antibiyotik kullanımının gribi iyileştirdiği düşüncesi vardır. Bu çok yanlıştır çünkü antibiyotikler virüse etki etmezler. Ayrıca sıklıkla antibiyotik kullanmak, bakterilerin direnç kazanmasına neden olur.

GRİP AŞISI

Grip virüsünün, çok sık değişen bir yapıya sahip olduğunu söylemiştik. Bu yüzden yüzde yüz koruyucu bir aşı geliştirilememiştir. Ama yine de aşı olmak hastalığa yakalanmanızı engelleyebilir ya da daha az şiddette hastalığı geçirmenizi sağlar. Aşı, genelde sonbaharda uygulanmaya başlar.

Grip aşısı 6 aylık bebeğe uygulanabilir. Ayrıca hamile kadınlarda ilk üç aydan sonra yapılabilir. Bunların dışında bağışıklık sistemi zayıf olanlar, 60 yaş üzerindeki kişiler, hastane ortamında bulunan personeller, sağlık çalışanları, kronik bir hastalığı olanlar, insanlarla yakın temas içinde olan kişilerin aşı yaptırmaları gereklidir. Bu kişiler yüksek risk grubundadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir