Bronşit Nedir ?4 min read

Bronşit bir akciğer hastalığıdır. Soluk borusunun akciğerlere dağılan dallarına bronş adı verilir. Bronşit bu yapıların iltihaplanması sonucu oluşan durumdur. Hastalığın sürecine göre AKUT ve KRONİK olmak üzere iki sınıfta incelenir.

Akut Bronşit Nedir?

Akciğer bronş iç zarlarının anlık iltihaplanması sonucu oluşan, çoğunlukla üst solunum yolu hastalıklarının(Nezle, Grip vb.) akciğere doğru ilerlemesi ve bronşiyal mukus salgısının artması sonucu meydana gelen kuru veya balgamlı öksürük, ateş, halsizlik, hırıltı şeklinde solunum ve soluk alamama gibi belirtilerin izlediği bir hastalıktır. Akut bronşite üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebep olduğu mikrop ve virüslerin etkileri veya sigara kullanımı, zehirli gazların solunumu gibi fiziksel etkenler sebep olmaktadır. Erken tedavi uygulanmadığı takdirde kronik hale dönüşe bilir

Kronik Bronşit Nedir?

Bronşların içinde bulunan mukus salgısının artması sonucu oluşan öksürük süreklilik kazanıp, arka arkaya gelen iki yıl içersin de, tekrar beliriyorsa bu duruma kronik bronşit adı verilir. Kronik bronşitin en büyük sebebi sigara olmasına rağmen, hava kirliliği aynı zamanda kronik astım, kisttik fibroz gibi hastalıkların varlığı kronik bronşitin oluşmasına etkendir.

Bronşit Belirtileri

Bronşitte en çok karşılaşılan belirti öksürüktür. Başlangıçta kuru olarak beliren öksürük daha sonra iltihabın bronştaki etkisi ile balgamlı öksürüğe yerini bırakır. Devamlı öksürüğe neden olduğundan, göğüs kaslarını zorlamasına dolayısı ile göğüs ağrıları ve yanma hissine sebep olur. Bronşiyal yoldaki mukus salgısının artması sonucu nefes almakta zorluk, hırıltılı solunum, halsizlik ve ateş görülebilir.

Bronşit Tanısı

Hastalığın genel belirtileri ele alınarak akciğer grafisi ve kan tahlilleri, tanı için yardımcı karinelerdir. Solunum fonksiyon testi uygulanarak, akciğerden atılan hava akışı hızının ölçülmesi kesin tanı konulmasını kolaylaştırır.

Bronşit Tedavisi

Akut bronşit tedavisinde amaç vücut direncini yüksek tutmaktır, bunun için vücut direncini artıran besinlerin tüketilmesi önerilir. Hastalığın sebep olduğu etkenlerin( sigara kullanılıyor ise hastalık süreci boyunca ara verilmesi, yapıla biliyor ise bırakılması, yaşanılan ortamdaki havanın temiz olmasına özen gösterilmesi) ortadan kaldırılması tedavi için önemli adımlar atılmasını sağlar. Doktor kontrolünde gerekiyor ise öksürük şurupları ile öksürüğün baskılanması, ateş düşürücü tedaviler ile ateş var ise düşürülmesi sağlana bilir. Antibiyotik tedavisi hastalığın sebep olduğu etkene göre tercih edilir. Hastalığın sebep olduğu durumlarda herhangi bir bakteriyel enfeksiyon var ise veya oluşmasını engellemek için doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulana bilir. Diğer durumlarda antibiyotik tedavisinin yeri yoktur.

Kronik bronşit tedavisi akut bronşite göre farklılar gösterir. Hastalığın temelinde yatan solunum yetmezliği problemini çözmek adına gerekiyor ise oksijen tedavisi uygulana bilir. Bunun yanında akciğer bronş kanallarını genişlemesini sağlamak adına, doktor tavsiyesi ile Bronkodilatör olarak adlandırılan spreyler kullanılır. Unutulmamalıdır ki kronik bronşit hastalığı tedavi edilmez ya da gereken önlemler alınmaz ise (sigara içilmesi, kirli havaya maruz kalma vb.) hastalık ciddi solunum yetmezliğine sebep olacak, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına (KOAH) dönüşe bilir.

Bronşit Bitkisel Tedavisi

Bronşit tedavisinde Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu, bronşit ve bronşite bağlı nefes darlığı problemlerinde, Yulaf Samanının etkili olduğunu belirtiyor. İçerisinde bulunan “scopoletin” maddesinin bakterilere karşı etkili, astım krizlerini önleyici, bronş genişletici ve kanser önleyici etkisi sayesinde nefes darlığı hastalıklarında mucizevi bir etkiye sahip olduğunu belirten Prof. İbrahim Adnan Saraçoğlu, doktor kontrolünün önemli olduğunu her fırsatta belirterek bitkisel tedavinin yardımcı etken olduğunu dile getiriyor.Yulaf Samanı kürünün hazırlanışı.

Öncelikle 1 litre Klorsuz içme suyu kaynatılıyor. Daha sonra içine bir tutam (yaklaşık 5 gram) Yulaf Samanı atılıp 5 dakika kısık ateşte üstü kapatılarak kaynatılıyor. Soğuduktan sonra süzülüyor.

Üç Hafta boyunca, haftada 2 çay bardağı içilir. Üç haftadan sonra şikâyetin seyrine göre küre devam edilir.

ÖNEMLİ !!! Her seferinde içilecek Yulaf Samanı taze bir şekilde hazırlanmalı. Kesinlikle 10 saatten fazla beklemiş Yulaf samanı suyu içilmemeli ya da karıştırılmamalı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir