Sivilce (Akne)3 min read

Neden Sivilce çıkar?

Sivilce yani tıp terimi ile Akne bir yağlı deri hastalığıdır. Genellikle ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişimlerin olmaya başladığı gençlerimizde kendini göstermektedir. Bu dönem 15-25 yaş aralığında kendini gösterir. Vücut üzerindeki bu hormonal denge düzene girmeye başladığı anda akne kendiliğinden kaybolur. Bu dönemde aknenin sebebinin anlaşılması adına bir dermatolog doktora danışmak bu durumun ciddiyetinin anlaşılması gerekte tedavi noktasında erken sonuç alma noktasında çok yardımcı olur. Bu süreçte hormonal değerler kontrol edilip sivilcenin oluşma sebebi araştırılır ve tedavi bu tetkikler doğrultusunda değerlendirilir.

Neler yapılmalı?

Sivilceden kurtulmak için hayatınızda bazı şeylerin değiştirmeniz gerekeceğini kabul etmeniz gerekir. Öncelikle sivilce alanı periyodik aralıklarla temizlenmelidir. Bunu Ph derecesi 5.5 olan temizlik ürünleriyle yapa bilirsiniz. Bunun nedeni yüz ve el derimizin Ph derecesi 5.5 tir. Daha yüksek Ph dereceli kimyasal maddeler derimizde yaşayan bize yardımcı canlıların ölmesine sebep olur bu da vücut derimizi savunmasız bırakır. Bundan dolayı kullanmamız gereken temizlik ürünlerini temin ederken Ph değerlerini mutlaka kontrol etmeliyiz. Bu deri üzerinde oluşan yağ tabakasının temizlenip derinin nefes alması için çok önemlidir. Bununla aynı hususta kullanılan makyaj malzemelerinin seçimi de çok önemlidir. Gün sonunda makyaj uygulanılan yerlerin temizliği de derinin nefes alması hususunda önemli bir rol oynamaktadır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer şeyde tükettiğimiz besinlerdir. Gün içerisinde tükettiğimiz bazı besinler kana çabuk karışır buda kan şekeri değerlerimizin değişim göstermesine sebep olur. Bundan dolayı organizmamız şekeri dengelemek için insülin gibi hormonlar salgılamaya başlar bu etkiden ilk önce etkilenen karaciğer organımızdır dolayısı ile oluşan hormonal değişim nedeniyle akne (Sivilce) şeklinde sorunlarla karşılaşırız. Bunun için çikolata, çekirdek, domates, yanmış yağlarda pişirilen kızartmalar, yumurta sarısı, sarımsak, acılı baharatlar meyvelerden mandalina, portakal greyfurt vb. besinlerin tüketimini azaltmak gerekir. Unutulmamalıdır ki bu besinlerinde vücudumuza yararları vardır bundan dolayı bu besinleri fazlaya kaçamamak kaidesiyle azaltarak tüketmek amacımız olmalıdır. Günümüzde yapılan araştırmalar sonunda domates ve bazı meyvelerin içinde yer alan bir kimyasal madde sivilce oluşumuna sebep olduğu belirlenmiş. Bu ürünlerin dikkatli kullanımı da sivilce oluşumunu önlemek yarar sağladığı belirlenmiştir.

Bir başka önemli sebep ise strestir. Stres durumu insanın duygusal olarak baskılanmış hali yanında organizmanın da baskılanmasına yine hormonel değişimlerin olmasına neden olur. Konu içinde bahsedildiği üzerine buda sivilce oluşuma neden olur.

Bitkisel tedavi:

Bitkisel tedavi olarak kullanılan birçok kür olsa da bu konuda konusunda uzman olarak gördüğüm bilgilerimle neden sonuç ilişkisi kurarak doğru yönde bitkisel tedavi sunduğunu gördüğüm Profesör Adnan İbrahim Saraçoğlu hocamın Lavanta kürünü deneyimledim ve bu tedaviden hızlı ve yararlı bir sonuç aldım.

Uygulama şekli:

1 Tatlı kaşığı lavanta 1 su bardağı suda, kısık ateşte, yaklaşık 6 dakika kadar demlenir. Daha sonra ılıması beklenip, süzülür. Bu lavanta çayı 15 gün boyunca akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra yudum yudum içilmelidir.

Lavanta çayı her gün taze olarak hazırlanmalı ve içine başka hiçbir şey ilave edilmemelidir. 15 günlük lavanta kürü tamamlandıktan sonra hastalık tam olarak geçmezse, haftada 3-4 kere akşam yemeklerinden 2 saat sonra 1 su bardağı içmeye devam edilebilir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bu lavanta çayından 1 yemek kaşığı kadarının ayrı bir bardağa konulduktan sonra, bu bardaktan iki küçük pamuğa emdirilip bu pamuklar ile burun deliklerinin ıslatılmasının da faydalı olacağını belirtiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir